Menu Close

Vaikų maitinimo organizavimas ikimokyklinėje įstaigoje

Lopšelio- darželio „Šaltinėlis“ administracija, vaikų slaugytoja, virėjos siekia, kad vaikai valgytų kuo sveikesnį, palankesnį maistą, kuriame mažiau cukraus, druskos, riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų. Gaminama daugiau tausojančių, augalinės kilmės patiekalų, kad   mūsų vaikų mityba būtų subalansuota bei įvairi.

Darželyje atsakingai žiūrima į tai, kad vaikų maitinimas būtų reguliarus, subalansuotas, saikingas. Kviečiame ir tėvus saugoti įgimtą vaikų saikingumo ir alkio jausmą; neverskime suvalgyti viską ir neraginkime valgyti kai vaikas nenori. Neskubinkime suvalgyti, džiaukimės, kai vaikai valgo iš lėto, su pasimėgavimu. Pasiūlykime vaikui keletą kartų paragauti naują patiekalą, ir jis sutiks, nes supratimas ir poreikis su amžiumi keičiasi. Jei vaikai nedrįsta paragauti kažko naujo, tai normalus ir laikinas reiškinys. Nenaudokime maistą kaip nusiraminimo priemonę, žaislą, papirkimo įrankį, atpildą arba auklėjimo pakaitalą. Būkime sektinu pavyzdžiu, nes suaugusiųjų mitybos įpročius perima vaikai.

Kas turi būti kasdieninėje lėkštėje?

  • Mažai cukraus, druskos, daug skaidulinių medžiagų, kokybiškų riebalų, baltymų, angliavandenių.
  • Šviežių, raugintų, tausojančiu gamybos būdu pagamintų daržovių, vaisių, žalumynų bei iš jų pagamintų produktų.
  • Pilnaverčių grūdinių, ankštinių kultūrų bei iš jų pagamintų produktų.
  • Šviežių ir raugintų pieno produktų, šviežios mėsos, žuvies, kiaušinių. Geriamo vandens, žolelių arbatos.

Ko neturėtų būti kasdieninėje lėkštėje?

  • Rūkytų, sūdytų, konservuotų, vytintų mėsos ir žuvies gaminių.
  • Mechaniškai atskirtos mėsos gaminių, subproduktų ir jų gaminių (dešrų ir dešrelių), paštetų, džiuvėsėliuose prieš kepant apvoliotų mėsos ir žuvies patiekalų.
  • Daug pridėtinio cukraus ir druskos turinčių pieno, virtos mėsos produktų.
  • Bulvių, kukurūzų traškučių, saldainių, konditerijos gaminių.
  •  Saldžiųjų, gazuotų, energetinių gėrimų.
  • Maisto, kuriame yra saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių, koncervantų, hidrintų riebalų, su cukrumi ar sieros dioksido būdu džiovintų vaisių.
  • Sultinių, padažų koncentratų, kramtomosios gumos.

 

Visi kartu siekime, kad mūsų vaikučiai būtų sveiki, laimingi ir laimingais darytų kitus! O  gamindami šviežią maistą, nepamirškime tai daryti su meile ir gera nuotaika!

 

Straipsnį parengė įstaigos vaikų slaugytoja Laimutė Stasiukaitienė

 

Panaudoti dokumentai ir rekomendacinė literatūra:

  1. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. birželio 23 d. įsakymas Nr.V-836 ,,Dėl Lietuvos respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999m. lapkričio 25d. įsakymo Nr.V-510 ,,Dėl rekomenduojamųjų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“ pakeitimo
  2. UAB „Kokarda“ parengtas 15 dienų perspektyvinis valgiaraštis ikimokyklinio ugdymo įstaigoms
  3. Raminta Bogušienė. Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys.
Skip to content