Menu Close

Nauji maitinimo reikalavimai įpareigoja ne tik vaikų darželius, bet ir tėvus

Siekiant gerinti vaikų sveikatą ir mitybą bei užtikrinti pakankamą su maistu gaunamų maistinių medžiagų ir energijos kiekį, nuo 2018 m. sausio 1 dienos  įsigaliojo naujos paros maistinių medžiagų ir energijos normos,  patvirtintos Lietuvos Respublikos  sveikatos apsaugos ministro 2016 m. birželio 23d.  įsakymu Nr. V-836.

Visi norime, kad vaikučiai augtų kuo sveikesni, todėl pats laikas pradėti keisti jų mitybos įpročius, formuoti sveikos gyvensenos nuostatas. Pakeitus valgiaraščius, visus metus  stebėjome, kaip vaikai valgo naujus patiekalus, kaip reaguoja į pasikeitimus. Patiekalų,  kurių dauguma vaikų valgė nenoriai, atsisakėme, juos keitėme kitais. Dabar dauguma patiekalų yra tausojantys, juose daug daržovių, vaisių, uogų. Naudojamas  ypač tyras šalto spaudimo alyvuogių  aliejaus, tinkamas salotų gamybai, virimui ir kepimui. Antriems patiekalams gaminti naudojama liesa aukščiausios kokybės mėsa (vištienos krūtinėlės filė, kalakutienos krūtinėlės filė, jautienos nugarinė ir kumpinė, kiaulienos nugarinė ir kumpinė).Šaldyta ledjūrio menkės filė (be glazūros), atvėsinta lašišos filė.

Naujų valgiaraščių privalumai:

  • didžioji dalis maisto patiekalų yra tausojantys, kepti su garais konvekcinėje krosnyje;
  • patiekalai nepervirti, neperkepti;
  • riebius padažus, keičia į jogurtą ar grietinę;
  • daug augalinės kilmės patiekalų iš daržovių, ankštinių ir pilnaverčių grūdinių kultūrų;
  • daug daržovių, vaisių, uogų;
  • siūloma mažiau bulvinių, miltinių gaminių;
  • naudojamas leistinas druskos (1g-100g), cukraus (5g-100g) kiekis;
  • patiekalai gaminami iš viso grūdo miltų, kruopų, ekologiškų makaronų;
  • ekologiški pieno produktai;
  • aukščiausios kokybės liesa mėsa;
  • atsižvelgiama į sezoniškumą.

Mūsų įstaigos valgiaraštis yra įvairus ir šiuolaikiškas, jame neliko perdirbtų mėsos gaminių (dešrelių, dešrų) saldžių gėrimų. Vietoje saldžių gėrimų vanduo, paskanintas vaisiais. Vaikams teikiama žolelių (ramunėlių, čiobrelių, erškėtrožių, kmynų)  nesaldinta arbata, uogienės keičiamos  šviežiomis arba šaldytomis uogomis.

Vadovaujantis, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos  ministro  2018 m. balandžio  10 d. Nr. V-394  įsakymu, atsižvelgiant į vaikų pageidavimus, buvo sudarytas Marijampolės vaikų lopšelio-darželio ,,Šaltinėlis‘‘ 15 dienų valgiaraštis 1-3 metų ir 15 dienų valgiaraštis 4-6 metų vaikams. Šis valgiaraštis suderintas su Valstybine Maisto ir Veterinarijos tarnyba. Valgiaraščio vertinimo pažyma 2018 m. gruodžio 14 d. Nr. VVP- 8646.

Siekiant, kad maitinimas darželyje ir namuose būtų panašus rekomenduojame:

– Svarbu, ypač vaikui, trys pagrindiniai valgymai, galimi du – trys užkandžiai.

–  Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų  įvairių.

–  Dažniau šviežių vaisių ir daržovių.

–  Mažinti riebalų vartojimą.

–  Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti kokybiškais aliejais.

– Riebią mėsą keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, liesa mėsa.

– Vartoti liesus, ekologiškus pieno produktus.

– Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus .

– Valgyti nesūrų maistą.

– Valgyti reguliariai, gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.

 

Gerbiami Tėveliai, visi bendrai siekime, kad mūsų vaikai būtų sveikesni.

 

                                                                                Vaikų slaugytoja Laimutė Stasiukaitienė

 

Naudoti šaltiniai:

http://w.w.w.sveikuoliai.lt/10-vaikų-mityba-principai/

 

Skip to content